Slottet återfår platsen som Wenngarns hjärtaNu inleds nästa fas för att uppnå ett balanserat samhälle med långsiktig hållbarhet på Wenngarn. Det skapas fler boenden och mer utrymme för entreprenörer. Fokus flyttas till slottet som ska bli områdets naturliga centrum – en plats öppen för alla.

Det är snart fyra år sedan Sisyfos köpte Wenngarn, det 35 hektar stora området med 100-talet byggnader och park, och påbörjade dess förvandling. Renoveringsprojektet avslutades i juni 2016 och idag är Wenngarn ett levande bysamhälle med 100-tals boenden, arbetsplatser och 100.000-tals årliga besökare. Platsen genomsyras av visionen att alla får vara med och bevara, berätta och skapa historia och är Sveriges enda framgångsrika exempel på en platsutveckling där ett anstaltsområde har förvandlats till ett samhälle och destination.

Wenngarns slott, och parken, har dock ännu inte tagit den roll som samhällets nav och hjärta enligt den ursprungliga visionen. Nu flyttas därför fokus från hotell- och konferensverksamheten, Anstalten till Wenngarns slott. Sisyfos ser möjligheten att bygga ett mindre men mer hållbart erbjudande med boende, mat, dryck och möten i slottet, orangeriet och paviljongen. Samtidigt kommer det att skapas fler bostäder i olika former kring Anstalten. Genom detta kommer också ett större utrymme att ges till alla entreprenörer som under de senaste åren flyttat sin verksamhet till Wenngarn.

”Vi vill skapa ett så balanserat och stabilt samhället som möjligt på Wenngarn och jobbar därför nu med att utöka bostadserbjudandet och förstärka fokus på besökserbjudandet kring Slottet. Detta är viktiga steg i ett långsiktigt och hållbart livserbjudande på Wenngarn.”, säger Olle Larsson, ägare i Sisyfosgruppen.

Wenngarn är redan ensamt i sitt slag då det inom loppet av några år förvandlats från ett område i förfall till ett litet samhälle fullt av liv och företagsamhet. Området inrymmer allt från Sisyfos unika projekt ”Hus utan Sladd”, en bostad med egen energiförsörjning och ett eget kretsloppsystem, till ett musteri, bageri, förskola och en rad andra verksamheter.

Under sex månader framöver kommer det dock hända mycket på Wenngarn. Här finns ett stort engagemang och en vilja att med ledorden, kreativitet och delaktighet, inbjuda alla att delta i detta spännande samhälle. Wenngarns slott kommer att kunna erbjuda ett friare och enklare möteserbjudande – varför inte hyra ett eget slott?
Hitta hit

Wenngarns läge

Bil
Adress: Wenngarns slott 193 91 Sigtuna
Se vägbeskrivning här
GPS koordinater: 59.648772, 17.719628

Kommunalt
Det går bra att åka kommunalt från Uppsala, Knivsta, Arlanda och Stockholm.
Både buss UL 183 och SL 579 stannar vid hållplatsen Venngarnsvägen

Cykel eller till fots
Från Märsta finns det cykelvägar till Sigtuna Stad och därifrån en naturskön cykelväg genom Viby by och Sigtuna golfbana.