Ny entreprenör på DammstuganVi har bestämt träff utanför Dammstugan, jag och Emil Lundin den nya entreprenören som tillsammans med sitt gäng ska driva Dammstugan vidare.

Jag hittar honom djupt försjunken i några papper- några enkla ombyggnationer skall ske inne på Dammstugan och detta är ritningarna som behöver gås igenom.

Över ett glas Wenngarnsmust ställer jag så klart frågan, vem är nu denna Emil Lundin?
Emil harklar och frågar om jag vill ha den långa eller korta versionen, så klart den långa svarar jag.

-Som barn flyttade jag med min mor till USA. Lyckligt lottad, redan då fick jag en smak av det stora utbudet av de restauranger som södra Kalifornien har att erbjuda. Jag minns en resa vi gjorde till San Francisco där vi besökte restaurangen ”Stars” och jag blev kär i restaurangbranschen den kvällen, säger Emil och jag ser att det glittrar i hans ögon.

Emil fortsätter, min nyfikenhet växte och jag ville lära mig allt inom branschen. Hur den fungerade och hur jag skulle göra för att skapa en likadan känsla av gästfrihet för andra så som jag upplevde den kvällen på ”Stars’’. Jag sökte till California Culinary Academy inom Hospitality and Restaurant Management i San Francisco som nu är en del av Le Cordon Bleu.

Jag har haft turen att få jobba inom restaurangbranschen på flera olika platser i USA bland annat, Los Angeles, Santa Barbara, San Francisco och senast i Boston.

Men hur hamnade du här i Sverige igen, frågar jag nyfiken?
Efter mina år i USA har jag äntligen hittat hem. Inte bara till Sverige men också till Sigtuna. Helt otroligt, för som barn bodde jag i Sigtuna men kan inte minnas Wenngarn säger Emil och ler. I Oktober 2016 flyttade jag till Wenngarn och blev kär i byn vid första ögonblicket, här ville jag bo. Helt ärligt så skulle jag aldrig vilja driva en restaurang i Stockholm, Wenngarn är rätt plats, rätt tillfälle, rätt folk och det kommer jag ta tillvara på.

Idag är jag en stolt och otroligt tacksam medborgare av Wenngarn. Tack Sisyfos, sjukt bra jobbat och tack för denna ära och möjlighet som jag får vara en del av.

Vilket gäng har du med dig in i projektet?
Jag är otroligt stolt över denna by så jag kommer att ta så mycket som möjligt från Wenngarn. Bröd, öl, must och Dammstugans nuvarande talanger inom kök och servis.
I köket har vi behållt Linda och Kingsley och sökandet pågår efter fler kockar.
Om Linda tillåter så hoppar jag gärna in i köket då och då, säger Emil och skrattar.

Nakita är silvertejpen som håller ihop Dammstugan tillsammans med mig och övrig management. Hon känner till alla boende i byn och har en enorm drivkraft. I servisen har vi än så länge Johanna, Sara och Amanda.

Bakom baren har vi också en av vår egna boende i Wenngarn, JJ. Han har stor erfarenhet inom bartending och kommer med spännande smaker från Mexiko. Min mor och styvfar sitter som tysta investerare. Anette är min ekonom och business partner.

Dammstugan är ju en juvel i byn, hur kan vi förvänta oss att ni förvaltar/ utvecklar Dammstugan- kommer vi se några nyheter?
Jag vill inte berätta för mycket i dagsläge men lovar god mat, goda drinkar, god öl, och följande: Ha öppet så mycket som möjligt, Take-Away, Ekologiskt och närodlat , Förminskad matsvin, AW med barnen, En meny som är säsongsanpassad och tillgängliga priser

Vi ska tag hand om våra egna. ‘Vi som bor’ och ‘Vi som jobbar’ på Wenngarn kommer först.  Mi casa es su casa!!

När öppnar ni upp nya Dammstugan?

Valborg den 30’e April med lite smygöppningar där innan. Kolla vår Facebook för mer information och RSVP möjligheter.

Du Anna, avslutar Emil, kan inte du snälla skriva:
Tack alla för er hjälp att förverkliga min barndomsdröm!

Så klart Emil, lycka till och varmt välkommen till Wenngarn

Alla vi på Wenngarn genom

Anna Lakmaker
Hitta hit

Wenngarns läge

Bil
Adress: Wenngarns slott 193 91 Sigtuna
Se vägbeskrivning här
GPS koordinater: 59.648772, 17.719628

Kommunalt
Det går bra att åka kommunalt från Uppsala, Knivsta, Arlanda och Stockholm.
Både buss UL 183 och SL 579 stannar vid hållplatsen Venngarnsvägen

Cykel eller till fots
Från Märsta finns det cykelvägar till Sigtuna Stad och därifrån en naturskön cykelväg genom Viby by och Sigtuna golfbana.